ArtsLibris Barcelona
2017

ArtsLibris, Fira Internacional de l’Edició Contemporània de Barcelona, celebra la vuitena edició del 21 al 23 d’abril a l’Arts Santa Mònica.

El programa d’ArtsLibris Barcelona 2017 inclou la presència de més de setenta expositors internacionals, el IV Simposi Internacional sobre Llibres d’Artista i les presentacions de l’Speakers’ Corner, com també l’exposició Llegible-Visible. Entre el fotograma i la pàgina, comissariada per Mela Dávila; la presentació del tercer volum de la Sèrie AL, de Javier Peñafiel; el projecte convidat Fun Fan Fest i diversos tallers. A més, com cada any, s’atorga el Premi ArtsLibris–Fundació Banc Sabadell.

SPEAKERS' CORNER 2017

ArtsLibris 2017 disposa d’un espai dinàmic i flexible per a la discussió, la difusió i l’intercanvi dels autors, editors participants i públic en general. Té una programació continuada pensada per als tres dies de la fira, amb presentacions de projectes, diàlegs i xerrades d’artistes i editors, moderats per Glòria Picazo i Antonio Zúñiga.

16.00 h

Conversa

Ignasi Aballí (Barcelona) i Glòria Picazo conversen sobre els catàlegs considerats edicions d’artistes.

17.00 h

Presentació

Alicia Framis (Amsterdam) i Aurélien Le Genissel presenten el catàleg editat per la Blueproject Foundation amb motiu de l’exposició L’habitació dels llibres prohibits, d’Alicia Framis a la Fundació.

18.00 h 

Conversa

Ahlam Shibli (Palestina) i Antonio Zúñiga dialoguen sobre la seqüencialitat inherent en tots els blocs del treball de l’artista palestina.


13.00 h

Lectura performàtica

De Abacus a Zimbawe, lectura performàtica a partir d’una sèrie de llistes de paraules amb un tema comú: La taula de treball, elaborades pel grup 13L 

16.00 h

Conversa

Joan Fontcuberta (Barcelona) i Antonio Zúñiga parlen del caràcter narratiu i ficcional de la seva obra reflectit, no solament en els seus llibres, sinó també en la posada en escena de les seves exposicions.

17.00 h

Presentació

Sandra Gamarra (Perú) i el comissari Moritz Kung presenten el llibre Selección natural i altres treballs editorials de l’artista.

18.00 h

Presentació

Israel Ariño (Barcelona) i l’editora Montse Puig (Ediciones Anómalas) presenten el llibre La gravetat del lloc.

16.00 h

Conversa

Daniel García Andújar (Barcelona) i Antonio Zúñiga parlen sobre l’àmplia producció editorial de l’artista partint del llibre LTI-Lingua Tertii Imperii, publicat per Documenta 14.

17.00 h

Presentació

Michalis Pichler (Berlin) i Antonio Zúñiga presenten el llibre Thirteen Years, publicat el 2015 per Printed Matter, que recull gran part dels treballs editats per l’autor.

18.00 h

Presentació Sèrie AL

Conferència dramatitzada de Javier Peñafiel (Saragossa) amb introducció de Glòria Picazo per a la presentació del tercer volum de la Sèrie AL, Teatro dentífrico.

TALLERS

Durant el cap de setmana es fan diferents tallers adreçats a un públic general que no requereix coneixements previs. 

Taller d’enquadernació de llibres

Impartit per alumnes de les Arts del Llibre de l’Escola Llotja de Barcelona.

En aquest petit taller d’enquadernació intentem apropar els participants a la creació de dos petits llibres realitzats amb cosits vistos i cobertes de diferents materials.


Taller de creació de paraules amb paper i llavors

Impartit pel Museu Molí Paper de Capellades

En aquest taller es creen paraules que s’escriuen sobre paper filtre amb pasta de paper i llavors de mostassa. Aquestes paraules, un cop a casa, si es reguen, creixen i ens alimenten. Taller amb la col·laboració de FLIC.

Sèrie AL

Teatro dentífrico, realitzat per Javier Peñafiel

La Sèrie AL, el projecte editorial d’ArtsLibris, compta amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell i segueix amb el seu compromís anual de realització d’un llibre d’artista d’edició limitada. Aquest any es presentarà la publicació del tercer volum de la sèrie, titulat Teatro dentífrico, realitzat per Javier Peñafiel (Saragossa, 1964) i dissenyat per Alex Gifreu.

Glòria Picazo i el mateix autor són els encarregats d’explicar aquesta publicació inspirada en els Modellbuch (llibres model) de Bertolt Brecht, que juga amb l’espectador convidant-lo a intervenir activament en les seves pàgines.

Edició limitada ArtsLibris 2017

ArtsLibris compta amb dos projectes d’edició limitada: la Sèrie AL, una col·lecció de llibres d’artista produïda gràcies al suport de la Fundació Banc Sabadell, i l’edició limitada de guants i bosses, patrocinada aquest any per la Blueproject Foundation, amb dibuixos d’Ana Garcia-Pineda.

IV Simposi Internacional ArtsLibris

El IV Simposi Internacional Faktura i Sistemàtica del Llibre d’Artista se celebra els dies 21 i 22 d’abril. Està dividit en quatre conferències coordinades i moderades per Glòria Picazo i Antonio Zúñiga i compta amb la participació d’importants professionals del sector que debaten sobre tres aspectes del món de la indústria cultural i el llibre com a espai i signe creatiu: el model institucional, el productor editorial i el treball d’artista.

Amb: Michael Mack, David Senior, Miquel von Hafe Pérez, David Maroto i Joanna Zielinska

19.00 h*

Producció editorial i distribució

Michael Mack, fundador i director de l’editorial Mack Books (Londres)

* Conferència en anglès i s’ofereix un servei de traducció simultània en català.

12.30 h

Producció editorial i el treball d’artista

Miguel von Hafe Pérez, editor d’Inc. Livros e edições de autor (Porto) i comissari, exdirector de CGAC

17.00 h*

Model institucional

David Senior, comissari i responsable de la Biblioteca del MoMA (Nova York) i la seva col·lecció.

* Conferència en anglès i s’ofereix un servei de traducció simultània en català.

18.30 h*    

El treball de l’artista

David Maroto i Joanna Zielinska, artista i editora, respectivament, especialitzats en llibres d’artista, com el projecte The Book Lovers

* Conferència en anglès i s’ofereix un servei de traducció simultània en català.


Faktura i Sistemàtica del Llibre d’Artista

El llibre d’artista com a tal figura entre els elements de nova producció que apareix a les primeres avantguardes artístiques del segle XX i que es desenvolupen, amb una recepció retardada, a partir de la dècada dels anys seixanta a Europa i Amèrica del Nord.

El conjunt de ponents convidats al IV Simposi Internacional d’ArtsLibris integren un quadrilàter internacional entre Londres, Nova York, Varsòvia i Lisboa. Creen un fris professional que perfila tres aspectes del món de la indústria cultural que ja eren presents en les reflexions de Lissitzky el 1928 sobre el llibre com a espai i signe creatiu. Parlem del model institucional, del productor editorial i del treball d’artista en l’àmbit del llibre. Elements, tots plegats, difusos, que produeixen i modifiquen amb el seu moviment la idea de llibre d’artista rellançat en la proliferació de fires i creació de noves col·leccions específiques als departaments de documentació dels museus d’art contemporani.

El model institucional hi està representat per David Senior. Ell planteja les qüestions sobre el criteri de selecció a la Biblioteca del MoMA i com se’n conserven i se’n fan públics els continguts.

La producció i la distribució; conjunció tècnica i indústria dels llibres com a objecte real, estan representades en les figures de l’editor Michael Mack i del comissari Miguel von Hafe Pérez, que centren els continguts de la seva intervenció en el paper decisiu de l’editor, que compon la seva col·lecció en la pura producció de llibres, i el comissari, que en la selecció del material expositiu crea un cos que també dona forma a la idea de llibre d’artista.

El tercer aspecte del Simposi està vinculat a l’ampliació i reconfiguració de la idea de llibre d’artista en la figura de l’artista mateix. David Maroto i Joanna Zielinska, en un treball de dissolució dels límits professionals, basteixen una obra comissarial com un conjunt de llibres que adquireixen sentit en el seu projecte The Book Lovers, la novel·la com a llibre d’artista.

Projecte convidat: Fun Fan Fest

Fun Fan Fest és un festival, una plataforma de recerca i un observatori de projectes centrat en creatius i col·lectius locals i internacionals que es vinculen a l’edició independent mitjançant el so i la imatge gràfica. La seva manera de treballar, basada en la cultura de proximitat, prioritza la creació emergent. Partint de la pluridisciplinarietat i la convivència de contextos, estableix ponts internacionals per a l’enriquiment i el coneixement local, tot apostant per un públic participatiu. Fun Fan Fest és un projecte produït per Ana Manaia i Irma Marco des de la plataforma TOOL_Eines per la Cultura. La presència de Fun Fan Fest com a projecte convidat a ArtsLibris conflueix en una trobada de col·lectius i artistes vinculats a l’edició independent a través de la mostra de material editorial, de la instal·lació artística o del work in progress entre d’altres.

www.funfanfest.com

Exposició

Hybrid Matter

Comissariada per Ana Manaia i Irma Marco

Artistes: Acaso Hubo Búhos Acá, Arnau Sala, Diego Paonessa, Edu Comelles, Javi Álvarez, Lolo & Sosaku, Plom, Winebox Press, Marc O’Callaghan

Exposició del treball de vuit artistes i col·lectius amb una praxi que, a més d’estar vinculada a l’edició independent, s’expandeix a l’àmbit de les arts plàstiques i el so. Aquesta mostra recull publicacions en disc de vinil, instal·lacions de vídeo, escultures en moviment i performance. Hybrid Matter revela els nexes entre els diferents àmbits des d’una perspectiva multidisciplinària amb la necessitat de fer saltar, de manera exponencial, creativitats paral·leles i innovadores.

Work in progress

Instal·lació gràfica i sonora realitzada a temps real durant els tres dies de celebració de la fira, Regula ab servos Libris, de Marc O’Callaghan

Música

Dissabte 22 d’abril, 20.00 h: sessió inaugural de Dublab.es (Barcelona), Espai Balcó/Terrassa

Diumenge 23 d’abril, 20.00 h: concert performance de Lolo & Sosaku (Japó/Argentina), primer pis

Tallers

Tallers familiars

A càrrec de Milimbo

1, 2, 3 conta-me’l al revés

Un llibre es pot recórrer com si es tractés d’un camí on es poden crear i moure els personatges i l’acció. Cadascun dels participants dona forma al seu propi llibre, obrint portes, tallant boscos i descobrint secrets amagats a les seves pàgines. Creem un llibre per jugar i explicar-ho.

Zig zag – tris tras

Zigzaguear fins a endinsar-nos a l’interior d’un llibre. Un taller per als més menuts, en què poden explorar les possibilitats de la imatge en el context d’un llibre.

Taller especialitzat
A càrrec d’Eli Gras

Taller de llibre-objecte sonor

Creació d’un petit i original llibre-objecte que a més de contenir un text il·lustrat és capaç d’emetre sons, utilitzant com a base capses de llumins entre altres elements simples, i donant-hi, és clar, el nostre toc personal.

Taller participatiu
A càrrec de Fluorescer

Sshhht! Què?

Mitjançant el repartiment de rols per a un equip de treball molt especial, muntem una edició in situ a partir de l’escolta amb walkie-talkies i mòbils.

Llista d'expositors ArtsLibris

13L Edicions (Barcelona) | A3 Colectivo (Mataró) | Alicia Carrera** (Barcelona) | Apart Edicions (Barcelona) | Archeles Ediciones de Arte (Madrid) | Artika (Barcelona) | Artists Books For Artists / Ximena Perez Grobet (Barcelona) | Arts Coming (Barcelona) | Bernard-Gabriel Lafabrie (Paris) | Blueproject Foundation (Barcelona) | Carmen Alonso Libros (Santander) | Casa de Velázquez (Madrid) | CCCB (Barcelona) | Centre de la Photographie de Genève (Ginebra) | Centre d’art la Panera (Lleida) | Centro José Guerrero (Granada) | Cercle d’Art (Paris) | Chin – Chin Records** (Barcelona) | Chucherías de Arte (Mèrida) | Círculo del Arte (Barcelona) | Consonni (Bilbao) | Cuscusian*s Ediciones (Girona) | Deep Edicions (Barcelona) | De la Pulcra Ceniza (Barcelona) | Do the print** (Barcelona) | Ediciones Anómalas (Barcelona) | Ediciones L’Horta Gràfica (València) | Ediciones Originales (Barcelona) | Edicions 1010 (Barcelona) | Éditions Xavier Barral (París) | Editorial Concreta (Castelló) | Editorial Gustavo Gili (Barcelona) | Editorial RM (Mèxic DF / Barcelona) | El Naufraguito (Barcelona) | Enciclopèdia Catalana (Barcelona) | Escola d’Art i Disseny Tarragona (Tarragona) | Escola d’Art La Industrial (Barcelona) | Escola d’Art Pau Gargallo (Barcelona) | Escola Massana (Barcelona) | Escola Superior de Disseny i Art Llotja (Barcelona) |  Fundació Antoni Tàpies (Barcelona) | Galeria Balaguer (Barcelona) | Galeria Cànem (Castelló) | Galeria Sicart / Sic\Art Edicions (Vilafrancadel Penedès) | Galerie Librairie &co119 (Paris) | Herder Editorial (Barcelona) | Hola Ediciones** (Barcelona) | Iconomoteur (Avenay) | Il bosco blu ediciones & lunablau (Barcelona) | Instantes Gráficos (BuenosAires) | Juan Carrano (Barcelona) | L’Arengario Studio Bibliografico (Gussago) | La Capsa Erno** (Barcelona) | La Fábrica (Madrid) | Lalata (Albacete) | Librería el Astillero (Barcelona) | Lubok (Leipzig) | MACBA (Barcelona) | Manuella éditions (Paris) | Marbre Negre** (Barcelona) | Marta Grimalt** (Palma de Mallorca) | Mercè Soler Paperworks (Barcelona) | Michalis Pichler (Berlin) | Minimae (Madrid) | MNAC (Barcelona) | Multipress Forlag (Oslo) | Münster Studio** (Barcelona) | Museu del Disseny (Barcelona) | Museu Molí Paperer de Capellades (Capellades) | Museu Picasso (Barcelona) | Onestar press (Paris) | PapelArt Ediciones (L’Hospitalet) | Paralaxe Editions** (Barcelona) | Photosai (Madrid) | Point d’ironie (Paris) | Raíña Lupa (Barcelona) | Redfoxpress (County Mayo) | Roca Umbert Fàbrica de les Arts (Granollers) | Steidl (Göttingen) | Studio Montespecchio (Mòdena) | Taller de gravat Manera Negra (Barcelona) | TD Papeles** (Barcelona) | Tinta Invisible edicions (Barcelona) | Tristan Barbarà (Barcelona) | Université du Havre & ESDAHaR (Le Havre) | Xilofera Edicions (Barcelona) | Zona230 + Map3s (Barcelona)

**Expositors del projecte convidat Fun Fan Fest 

Suscríbete al newsletter ArtsLibris 

ArtsLibris in English
will be available shortly

Els continguts de ArtsLibris en català estaran disponibles en breu

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar el uso que haces de nuestro sitio web. Puedes autorizar el uso de todas las cookies pulsando el botón «Aceptar» o obtener más información sobre cómo configurarlas, o rechazar su uso.