ArtsLibris a ARCOmadrid 2021 presenta en aquesta sisena edició quaranta-dos expositors i una programació cultural encapçalada pel cicle de conferències coordinades i moderades per Andrea Soto Calderón, doctora en filosofia, al Fòrum Professional d’ARCO.

D’aquesta manera, ArtsLibris es converteix en un nexe que es proposa dialogar entorn de l’edició contemporània i les publicacions d’artistes, enteses en un sentit ampli i no sols en termes editorials. Es tracta d’un espai en el qual poder reflexionar i compartir pràctiques en relació al lloc que ocupen les publicacions d’artistes en la configuració d’una sensibilitat en la producció artística, el context en el qual s’inscriuen i pensar sobre les seves futures direccions.

A més, com en l’edició anterior, manté l’espai de xerrades i presentacions Speakers’ Corner, un lloc de trobada entre el públic assistent a la fira i els expositors, i que ofereix l’entorn idoni per a la reflexió i el diàleg que complementa l’oferta bibliogràfica dels estands.

Expositors ArtsLibris ARCOmadrid 2021

And the editions, (Viena) · Alias Editorial, (Ciutat de Mèxic) · Akal, (Madrid) Al-Tiba9 Contemporary Art, (Barcelona) · Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, (Valencia) · Caniche Editorial, (Madrid) · Casa de Velázquez, (Madrid) · CENDEAC, (Murcia) · Consonni, (Bilbao) · Dalpine, (Madrid) · eStudio Asia, (Madrid) · El Naufraguito, (Barcelona) · Espe Pons, (Barcelona) · Familia Editions (Madrid) · Galerie / Librairie Écho 119 (Paris) · Kunstkontor Basel GmbH, (Basel) · LibrosArte, (Madrid) · La Caja Negra, (Madrid) · La Mirada Creadora, (Madrid) · Malpaso y Cía, (Barcelona) · Mia Martí, (Barcelona) · MultiStudio Books, (Barcelona) · Muga, (Gijón) · María Primo Studio, (Madrid) · Metales Pesados (Madrid) · Ogami Press, (Madrid) · Per(r)ucho, (Valencia) · PezPlata Ediciones, (Madrid) · Pombo, (Murcia) · Raíña Lupa / RocíoSantaCruz, (Barcelona) · RV Cultura e Arte, (Salvador de Bahía) · Samopal Books, (Moscú) · TERREMOTO + Temblores, (Ciutat de Mèxic) · The Sea Urchins Contsiner, (Alicante) · Jan Tofjan, (Londres) · Unika Books, (Madrid) · Turner (Madrid / Mèxic) · TBA21 | Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, (Viena / Madrid) · Umbigo (Lisboa) · Urucum, (Lisboa) · Ximena Pérez Grobet, (Barcelona / Ciutat de Mèxic)

PROGRAMACIÓ
SPEAKERS' CORNER 2021

12.00 h
Editorial Galerie / Librairie Écho 119

Presenta: Sakiko Nomura: Ango
Una col·laboració entre el dissenyador gràfic Satoshi Machiguchi i la fotògrafa japonesa Sakiko Nomura. Les impressionants i sensuals fotografies de Sakiko Nomura interactuen amb el conte de 1946 La guerra i una dona, d’Ango Sakaguchi.

13.00 h
Editorial María Primo Studio

Presenta: El libro de Arena
Guillermo Paneque, artista, cineasta i editor, i Juanjo Justicia, d’Underbau. La presentació tractarà del procés creatiu al voltant de temes com l’absurd de la lluita de l’ésser humà amb la natura, la revisió del concepte de paisatge i la seva representació i l’elaboració del fil conductor barrejant ficció i document. El libro de Arena ha estat seleccionat per al premi al millor llibre de fotografia 2021 de PHE en la categoria d’autoeditats.

14.00 h
Al-Tiba9 Contemporary Art
Mohamed Benhadj, fundador i curador d’art contemporani. Presenten:

Al-Tiba9 Edición Limitada ISSUE08, 2021. La revista d’art contemporani Al-Tiba9 ISSUE08 reflecteix la societat moderna i el seu entorn a través de les obres d’artistes contemporanis experimentals. Presenta artistes seleccionats d’arreu del món que encarnen en el seu treball un esperit innovador i d’un futur inspirat, que provoca conversa i acció.

180º Behind Me, Mounir Fatmi, 2019. Havent experimentat ell mateix les conseqüències d’una cultura del silenciament, Mounir Fatmi és un artista dedicat a exposar i desconstruir dogmes ideològics i religiosos opressius en obres que llancen llum sobre algunes de les nostres qüestions polítiques més urgents en l’actualitat.

The Kissing Precise, Mounir Fatmi, 2014. Hi ha alguna cosa anàloga a aquesta proliferació científica i ficcional en l’obra de Fatmi, en aquest ús de diferents suports, en els seus vaivens entre diferents temes, en les seves narratives perfilades, repetides o abandonades.

Searching for the Miraculous, Parte II, Elizabeth Withstandley, 2020. És un llibre d’artista d’edició limitada de 100 còpies basat en el viatge de 10 dies d’Elizabeth Whithstandley a través de l’oceà Atlàntic al juliol de 2019.

16.00 h
Editorial Espe Pons
Presenta: el llibre De Sota a llum del mar
Assaig fotogràfic que pretén dignificar totes i cadascuna de les víctimes del franquisme a l’Espanya de la guerra civil i postguerra. El projecte es basa en la història del germà petit de l’avi de la fotògrafa, Tomás Pons Albesa, que va ser afusellat al Camp de la Bota a Barcelona, el 1941, a l’edat de 31 anys.

17.00 h
PEZPLATA Ediciones
Presenta: el llibre Criba Laura Lio i Javier Arnaldo. Llibre d’artista amb poemes d’Ada Salas i monotips de Laura Lio. Edició de 150 exemplars enquadernats artesanalment, numerats i signats per les autores. Aquest llibre d’artista publicat per PEZPLATA Ediciones (Madrid, 2021) és una abraçada entre allò gràfic i allò poètic, entre mostrar i nomenar. En la presentació, l’artista i editora Laura Lio, al costat de Javier Arnaldo, ens parlaran sobre la imatge escrita i la paraula pintada, processos que constitueixen el nucli d’aquesta publicació, exposant el seu procés de creació i edició.

19.00h
Turner
Presenta: Un negro implacable, lapidario y despiadado: diseccionando a Roberto Obregón
Jesús Fuenmayor i Fernando Castro Flórez.
Els budells d’un dels artistes conceptuals pioners a Amèrica Llatina. En col·laboració amb la Col·lecció Carolina i Fernando Echeverri.

13.00 h
Turner
Presenta: Cómo se enciende un fotolibro: Humo / Smoke
Horacio Fernández, Adrian Tyler, Sonia Berger i Valerie Maasburg.
Un exercici una mica melancòlic i una mica entremaliat, com el mateix fum.

16.00 h
Turner
Presenta: Cecilia Vicuña. Veroír el fracaso iluminado. Cecilia Vicuña. Activismo y arte.
Miguel López, Andrea Pacheco i Manuel Segade.
Coproduïda pel CA2M.

17.00 h
La Sala de Arte Joven

Presenta: III Edició. Primera Fase Programa de producció artística Comunitat de Madrid – DKV. Fuentesal & Arenillas.
Maria Virginia Jaua, Priscil·la Clementti, Juan Canela, Fuentesal Arenillas.

Cubierta brillante, margen delgado, de Fuentesal  & Arenillas, el projecte guanyador de la tercera edició de la convocatòria Primera Fase. Programa de Producció Artística Comunitat de Madrid – DKV, que té com a objectiu facilitar la realització de la primera exposició individual d’artistes menors de 35 anys en un espai institucional.

18.00 h
Consonni
Presenta: Desde lo curatorial. Conversaciones, experiencias y afectos
Juan Canela i Ángel Calvo Ulloa.
Reflexiona sobre la curadoria a l’Estat espanyol, fregant el context llatinoamericà a través de veus de diverses generacions percebem una amalgama de la pràctica de curadoria en aquests primers anys del segle XXI.

19.00 h
Turner
Presenta: Editando arte, construyendo libros
Joan Fontcuberta, Horacio Fernández, Miguel Zugaza i Santiago Fernández de Caleya .
Una conversa sobre llibres d’art amb motiu del 50 aniversari de Turner.

13.00
Turner
Presenta: Ser mujer en el arte
A propòsit de Rituales cotidianos. Las artistas en acción
Magali Arriola, Estrella de Diego, Julieta González i Cristina Lucas. Modera Cuauhtémoc Medina.
“Arriba un punt en què un ha de triar entre la vida i el projecte” –Susan Sontag

16.00 h
Turner
Presenta: Frida en París
Jorge F. Hernández, Jaime Moreno Villarreal (zoom) i Susana Pliego.
Un episodi poc conegut en la trajectòria artística i vital de la pintora mexicana.

18.00 h
Casa de Velázquez
Presenta: Monumento Continuo. A lo largo del cauce del trasvase Tajo-Segura
Alessandra Monarcha Souza e Silva Fernandes –arquitecta i artista en residència a l’Acadèmia de França a Madrid, Casa de Velázquez, 2020-2021 amb Sonia Berger, La Troupe i Enrique González, Taller del Prado. El llibre, d’edició limitada a 10 exemplars numerats i signats, reprodueix l’itinerari des de l’est de la província de Madrid, travessant la Manxa fins a arribar a Múrcia.

Presenta: Por dentro, por fuera: tiempo y espacio en LA FLÂNEUSE i 210

Laía Argüelles. Artista becària de la Diputació de Saragossa / Casa de Velázquez, 2020-2021.
Aquestes dues edicions LA FLÂNEUSE i 210 tracten la imatge, el cos i l’espai des d’una noció de presència i d’experiència materialitzades de maneres ben diverses i, tanmateix, totes dues treballen amb l’endins i l’enfora des de l’íntim i el sensible.

MANERES DE FER
Fòrum professional ARCO 2021

Andrea Soto Calderón, directora i moderadora

El fòrum professional d’ARCO dedicat a ArtsLibris és un espai de reflexió i de trobada que pretén dialogar entorn de les publicacions d’artista i el lloc que aquestes tenen en el seu procés creatiu. Ens proposem pensar col·lectivament en aquesta manera particular de coneixement sensible que es desplega en les publicacions, moltes vegades desatesa i considerada menor. Tanmateix, és precisament en aquest espai on podem apropar-nos a les pràctiques artístiques en les seves maneres de fer, les experimentacions, les metodologies de recerca, la seva imaginació material, les derives, restes i excessos que han donat lloc a les obres i que en són part. De fet, diríem que són un lloc privilegiat per aproximar-nos a molts gestos artístics que passen desapercebuts en les obres i, des d’aquests processos de cerca i creació, arrencar una altra actualitat.

PROGRAMA — Del 8 al 10 de juliol

SESSIÓ 1
08 juliol, de 18.15 h a 19.30 h
18.15 h Presentació a càrrec d’Andrea Soto Calderón
18.30 h Diàleg David Maroto amb Cristina Garrido

SESSIÓ 2
En col·laboració amb: TBA21 | Thyssen-Bornemisza Art Contemporary
09 juliol, de 18.15 h a 19.30 h
18.15 h Presentació a càrrec d’Andrea Soto Calderón
18.30 h Diàleg Daniela Zyman amb Mario García Torres

SESSIÓ 3
10 juliol, de 18.15 h a 19.30 h

18.15 h Presentació a càrrec d’Andrea Soto Calderón
18.30 h Diàleg Valentín Roma amb Ángela Molina

Suscríbete al newsletter ArtsLibris 

ArtsLibris in English
will be available shortly

Els continguts de ArtsLibris en català estaran disponibles en breu

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar el uso que haces de nuestro sitio web. Puedes autorizar el uso de todas las cookies pulsando el botón «Aceptar» o obtener más información sobre cómo configurarlas, o rechazar su uso.