ArtsLibris
ARCOlisboa - 2023

ArtsLibris a la seva cinquena edició a ARCOlisboa presenta 43 expositors nacionals i internacionals, amb destacada presència d’editors iberoamericans de Brasil, Mèxic, Equador i Portugal. A més, ofereix una extensa programació cultural protagonitzada pels artistes i editors participants.

Pel que fa al nostre espai de presentacions i debats, conegut com a Speakers’ Corner, seguim ampliant la programació amb la participació de les galeries d’ARCOlisboa. Des d’ArtsLibris i ARCOlisboa, continuem promovent el col·leccionisme a través de les publicacions d’artistes, consolidant la nostra proposta com a espai de reflexió i diàleg al voltant del paper fonamental de les publicacions en la creació artística.

La presència d’ArtsLibris a ARCOlisboa durant diversos anys és molt important per al nostre projecte, ja que ens permet establir connexions entre Catalunya i altres territoris, com el Brasil, a través de la rica oferta cultural de Lisboa. Això amplia la projecció dels nostres artistes i editors locals, tot fomentant l’intercanvi entre el Mediterrani i Iberoamèrica. Estem entusiasmats per participar a ARCOlisboa 2023 a la Cordoaria Nacional, enfortint la nostra relació amb la fira i consolidant-nos com a referents en publicacions artístiques dins d’ARCO.

LLISTAT D'EXPOSITORS A ARTSLIBRIS ARCOLISBOA 2023

42 Línies Edicions d’Art, (Oviedo) · Al-Tiba9 Contemporary, (Barcelona) · Art Àlies Editorial, (Ciutat de Mèxic) · Altice, (Lisboa) · ART AFRICA, (Johannesburg) · Artforum, (Nova York) · ArtNexus, (Bogotà) · ArtsLibris, (Barcelona) · Caixa Negra, (Bons Aires) · Contemporânea, (Lisboa) · Dose, (Port) · EGEAC, (Lisboa) · Electra, (Lisboa) · Fontanar Edicions, (Segòvia) · Fundació Joan Miró, (Barcelona) · Fundació Mies van der Rohe, (Barcelona) · Fundació Vila Casas, (Barcelona) · GHOST Editions, (Lisboa) · Hangar Books, (Lisboa) · INCM, (Lisboa) · Karen Ghostlaw Photography, (Newburgh) · La Fàbrica, (Madrid) · MACBA, (Barcelona) · Majericon, (Lisboa) · Meel Press / Co_edition, (Lisboa) · Metalls Pesats, (Santiago de Xile) · Mia Martí, (Barcelona) · Mousse Magazine and Publishing, (Milà) · Museu Nacional d’Art de Catalunya, (Barcelona) · Museu Picasso, (Barcelona) · Raiña Lupa, (Barcelona) · Restory, (Barcelona) · RocioSantaCruz, (Barcelona) · RV Cultura i Art, (Salvador Badia) · STET – llibres & fotografies, (Lisboa) · TAFFIMAI, (Prior Velho) · The Sea Urchins Container, (Jàvea) · Tinta Invisible, (Barcelona) · Umbigo Ediçoes, (Lisboa) · Urucum, (Lisboa) · Vai Vem, (Port) · XYZ Books, (Lisboa)

SPEAKERS’ CORNER

Un espai dinàmic i flexible per a la discussió, difusió i intercanvi dels autors, editors i públic en general.
Aquest any tindrem programades al voltant de trenta presentacions i activitats que s’ubicaran a l’Speakers’ Corner.

PROGRAMACIÓ SPEAKERS’ CORNER

13h. a 15:30 h. ArtsLibris Speakers’ Corner

13h. Fontanar Edicions

Presenta: Versos creuats de Luis Moro

Participants: Luis Moro, Olga Simsolo, Antonio Sánchez

Llibres d’artista de Luis Moro amb poesies d’Antonio Gamoneda, Elena Poniatowska, Mircea Cartarescu, Ana Blandiana i María Zambrano. Els participants reflexionen sobre el pont establert entre art i literatura.

13:30h. Urucum

Presenta: Us Cadernos da Minha Vida de Joana Vasconcelos

Participants: Lucia Bertazzo, Sérgio Correa de Sampaio

Per commemorar el cinquanta aniversari de l’artista, compartim un projecte únic: una edició de luxe de llibres fets rigorosament a mà, a partir dels llibres d’esbossos.

14h. The Sea Urchins Container

Presenta: Catàleg de residència 20-22, Catàleg amb artistes guanyadors de les 3 biennals, Trilogia Pell Botànica i Silenci, censura i extinció

Participant: Maria Ibor

The Sea Urchins Container presenta els projectes vinculats a la seva residència d’artistes a Xàbia, Alacant, on donen suport a artistes joves i de mitjana carrera amb biennals, fires i edicions de llibres d’art, fotollibres i catàlegs.

14:30h. Kindred Spirit Projects

Presenta: 01.Rizoma / Rhizome de Mariana Caló & Francisco Queimadela i Cristina Mejías

Participants: Sérgio Fazenda Rodrigues, Virginia Torrente

Rhizome és la primera exposició del cicle In The Present Now, inspirat en les idees que Italo Calvino va desenvolupar a Six Proposals for the Next Millennium. Rhizome qüestiona el paper de la història, les històries i la connexió entre la cultura popular i lescolarització acadèmica.

15h. La Fàbrica
Presenta: Liquid Love
Participants: Joana Vasconcelos
En aquesta xerrada l’artista Joana Vasconcelos, internacionalment reconeguda, presentarà el llibre Liquid Love. A través de les seves obres més emblemàtiques realitzades entre el 1996 i el 2021, Vasconcelos ens ofereix una original reinterpretació del patrimoni portuguès.

16h. a 17:15h. Fitxers per a altres històries?
Els arxius han començat a guanyar visibilitat als museus, al comissariat, a l’art i al mercat. El terme “investigació artística”, que fa ús d’arxius, modela la producció artística contemporània i transforma les relacions entre coneixement i veritat en el context de la tecnologia digital. D’altra banda, els museus revisiten les col·leccions i actualitzen narratives històriques. En un temps de disputa i tensió entre passat i present, de quina manera el treball amb arxius i col·leccions pot ser col·laboratiu?
Millennium Art Talks, organitzat per EGEAC

Moderat per Marta Mestre i Ángel Calvo Ulloa

Participants: Pedro Barbosa, Pedro Felipe Hinestrosa, Titos Pelembe, Benjamin Weil

17:30h. a 18:30 h. Bienalisme: “nous mons” cada dos anys? (o donar voltes per tornar al mateix)

Les biennals sempre tracten del “nou”, fins i tot quan treuen el cap al passat. N’hi ha també algunes que es relacionen amb el context, mentre que d’altres poden existir a qualsevol lloc. Els temes se succeeixen, però es reciclen els discursos? Quin és avui el paper de les biennals?
Millennium Art Talks, organitzat per EGEAC

Moderat per Marta Mestre i Ángel Calvo Ulloa

Participants: Carlos Antunes, Desirée Pedro, João Laia, Isabella Rjelle

18:45h. a 19:30 h. Presentació del Catàleg 15 anys de MACE – aquí som xarxa
Millennium Art Talks

Participants: Paula Calado, António Cachola, Ana Paula Amendoeira, Miquel Coutinho, Ana Cristina Cachola

12:15h. a 14:45 h. ArtsLibris Speakers’ Corner

12:15h. STET – Llibres & Fotografies

Participants: Projeto BIG BANG

Amb: Catarina Leitão, Isabel Baraona

BIG BANG és un projecte organitzat per Ricardo Castro a l’ESAD.CR (Escola Superior d’Art i Design das Caldas da Rainha) en què es convida dos artistes gràfiques a treballar de manera conjunta. En aquesta ocasió les artistes convidades són Catarina Leitão i Isabel Baraona.

12:45h. XYZ Books

Presenta: 88/98 d’Inês Gonçalves

Participants: Inês Gonçalves, Tiago Casanova, Pedro Guimarães

El llibre 88/98 cobreix un període de 10 anys de la trajectòria de la fotògrafa portuguesa Inês Gonçalves, fet amb reproduccions recopilades d’altres llibres, catàlegs i revistes publicades per l’autora durant un dels períodes més prolífers de la seva llarga carrera.

13:15h. 42 Línies Edicions d’Art

Presenta: AUTOEDICIÓ NÒMADA

Participants: Laura Gutiérrez, Jose Santos, Pedro Velasco

El projecte Autoedició Nòmada afronta el món de l’edició d’art des dels conceptes de la immediatesa i la síntesi procedimental. Explora la possibilitat que cada artista editi la seva pròpia obra de manera instantània i des de qualsevol part del món.

13:45h. GHOST Editions

Presenta: LISBOA MESMA OUTRA CIDADE

Participants: João Pinharanda, Susana S. Martins, Catarina Botelho, David-Alexandre Guéniot

Lisboa ha passat per canvis profunds durant l’última dècada. Lisboa Mesma Outra Cidade reuneix sis assajos fotogràfics i tres assajos literaris que introdueixen a la pluralitat de les maneres de veure i que, en fer-ho, ofereixen noves representacions.

14:15h. Hangar Books

Presenta: O Corpo i o arquiu (The Body and the Archive)

Participants: Eustáquio Neves, Cristiana Tejo

Aquesta conversa apel·la a les impressions de Leda Maria Martins i la seva concepció del cos afrodiaspòric com a arxiu i escrit històric, així com la noció del temps en espiral, per discutir la poètica i la trajectòria de l’artista brasiler Eustáquio Neves.

Suscríbete al newsletter ArtsLibris 

ArtsLibris in English
will be available shortly

Els continguts de ArtsLibris en català estaran disponibles en breu

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar el uso que haces de nuestro sitio web. Puedes autorizar el uso de todas las cookies pulsando el botón «Aceptar» o obtener más información sobre cómo configurarlas, o rechazar su uso.