ARTSLIBRIS
ARCOmadrid
2020

Aquest és el cinquè any consecutiu que ArtsLibris forma part d’una de les fires d’Art Contemporani més importants del món com a organitzadora de la secció dedicada al llibre d’artista i el fotollibre.

Enguany, ArtsLibris ja s’ha posicionat dins d’ARCO com a part del seu corpus general i no com una activitat paral·lela. Això li ha atorgat una major visibilitat que es trasllada de ple als professionals que hi participen i la integren.

Aquesta edició de ArtsLibris ARCOmadrid 2020 ha estat un èxit, comptant amb una major participació d’expositors nacionals i internacionals i una gran afluència de públic. Enguany hem aconseguit diversificar més la proposta dels nostres editors i del públic assistent, contribuint així a generar un accés més ampli i democràtic a l’art contemporani.

Amb més de quaranta expositors (amb una destacada representació internacional), el cicle de conferències Sublevar las formas i una extensa programació en el ja conegut Speakers’ Corner, ArtsLibris ha tancat la seva participació a ARCOmadrid amb un balanç molt positiu.

L’assistència del públic, comptabilitzada en uns 90.000 assistents, va comptar amb un perfil professional, caracteritzat per un dinamisme en les vendes que es va combinar amb una fluida concurrència de COLECCIONISTAS , estudiants, públic general i altres amants de les publicacions d’artista.

A l’ Speakers’ Corner, espai de diàleg entre el públic de la fira i els expositors, s’hi van presentar publicacions com La forma del estado límite último de Dalpine o la revista Concreta, així com els diàlegs entorn de la relació de les tecnologies i inventives que usen els artistes per a crear les seves publicacions va ser un dels punts forts de la fira. 

D’altra banda, aquest ha estat el primer any que ArtsLibris participa en la programació del Fòrum Professional d’ ARCOmadrid comptant amb la coordinació d’Andrea Soto Calderón, doctora en filosofia especialitzada en estètica i teoria de l’art. 

Aquest espai ens ha permès obrir un nou vessant de recerca en la qual hem pogut ampliar i sobretot aprofundir temes referits a l’art contemporani i la seva relació amb altres àmbits com la política, l’economia i la societat. Per a això, hem tingut el plaer de comptar amb duets del nivell de Nuria Enguita i Pedro G. Romero, Emmanuel Alloa i Max de Esteban o Cristina Lucas i Itziar Okariz.

expositors 2020

20th Century Art Archives, (Cambridge)

42 Líneas – Escuela de Arte de Oviedo (Oviedo)

55SP (São Paulo)

Alias Editorial (Ciutat de Mèxic)

AMENGUAL&Co (Calvià-Mallorca) 

Arquitectura y Fantasía (Buenos Aires)

ArtsLibris (Barcelona)

Bon-Gah (Teherán)

Ca l’Isidret Edicions (Sant Martí Sarroca – Barcelona)

Camen Alonso Libros (Santander)

Casa de Velázquez (Madrid)

Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (València)

CENDEAC (Múrcia)

consonni (Bilbao)

Dalpine (Madrid)

Danilo Montanari Editore (Ravenna)`

SPEAKERS' CORNER 2020

12h
Mauro Giaconi, Dorothée Dupuis,  Marta Ramos Izquierdo i Ana Gallardo
Temporada de plom

Es presenta el primer catàleg monogràfic exhaustiu de l’artista argentí Mauro Giaconi. Aquest catàleg s’inclou en la nova col·lecció de monografies de Temblores Publicaciones, el segell editorial de la revista Terremoto, i és produït amb el suport de la galeria Arróniz. La meta de la sèrie bilingüe (espanyol-anglès) és visibilitzar a artistes llatinoamericans de mitjana trajectòria, així com donar ferramentes crítiques sobre la seva obra, a través del treball amb autors destacats al del món de l’art, que formen part de la xarxa de Terremoto.

13h
Concreta
Presentació de la revista Concreta #14. Tardor
Participen: Pedro G. Romero, artista i Laura Vallés, editora

Presentació de la publicació número 14 de la Revista Concreta. El número planteja un entrellaçament entre rrom, gitanes i flamencs per definir el camp con construcció real i sensible, plena d’artificis, trap i trampes. 

15h
Amengual&Co 
Fotollibres: l’art de la fotografia posada en pàgina
Participen: Toni Amengual, Paula Artés i Lucía Peluffo, fotògrafs

Presentació de la selecció de fotollibres de l’ estand Amengual&Co. S’analitzarà perquè els fotollibres, son obres d’art i dels requisits que han de complir per a ser-ho. 

16h
Dalpine
La forma del Estado Límite Último
Presenten: Míriam Fernández Lara, autora, i Jaime Narváez, dissenyador

La forma del Estado Límite Último és una publicació en la que el dibuix de formes creades a partir de les lleis d’esforços se superposa a les imatges de ponts col·lapsats. Així, podem visualitzar l’instant previ a la catàstrofe. Es tracta de gestos de rehabilitació d’aquests ponts, més ideals que físics, que ens permeten mirar d’una altra manera el fracàs.  

17h
Instantes Gráficos
La paraula en moviment… El cos present, l’instant en acció 
Participen: Carla Rey, editora, Adriana Cora i Verónica Bonta, artistes

Xerrada sobre la col·lecció Basta la palabra, que visualitza el poder de la paraula com a gest i com a marca de poder, i Abracadabra, una publicació conformada per frases de diferents artistes, que promouen la fortalesa femenina, la sororitat i la llibertat.  

18h
20th Century Art Archives
Tauba Auerbach al voltant de Diagonal Press
Participa: Louisa Riley-Smith, editora

Considerada una de las preeminents creadores de llibres d’artista de la seva generació, Tauba Auerbach ha realitzat varis llibres d’artista amb altres editorials abans de decidir fer art en forma de llibre amb el seu propi segell, Diagonal Press. 20th Century Art Archives presentarà aquesta producció i donarà una xerrada il·lustrada a través de les publicacions, explicant les formes inventives en què l’artista ha utilitzat diferents tecnologies per a cada llibre.  

19h
No_Libros
Karma Girls
Participen: Edu Forte, fotógraf i Carla Cascales, model

Edu Forte ens proposa un exercici que força els límits entre la sempre ambigua relació fotògraf/model, aventurant-se a fer les fotografies que altres només imaginen, donant-nos pistes sobre les claus que donen accés al karma d’algunes noies.

13h
Turner
Matisos de l’art en América Llatina
Participen: Andrea Hinteregger De Mayo (curadora d’exposicions i autora del llibre), Stefan Benchoam, artista de Guatemala, del col·lectiu Proyecto Ultravioleta i Santiago Fernández de Caleya, director de TURNER

¿Existeix alguna cosa que pugui cridar-se art llatinoamericà? ¿Es necessita aquesta etiqueta en un món de l’art globalitzat? Andrea Hinteregger De Mayo i Stefan Benchoam debatran entorn d’aquestes preguntes i sobre els punts culturals que es construeixen en unir els interessos universals que impulsen la pràctica artística.

15h
Meteoro Editions
Publicacions des de l’arxiu
Participation: Pablo Lerma, editor, Martínez Bellido, autor, Jesús Alcaide, curador i Jon Snyder, estudiant.

Les publicacions Ira Lombardía i Martínez Bellido s’articulen al voltant d’imatges trobades i/o arxius fotogràfics vernaculars amb especial interès en la relectura i la categorització de la imatge des de la pràctica contemporània.  

16h
consonni
Crítica visual del saber solitari
Participen: Aurora Fernández Polanco, autora, i Ana Longoni , investigadora

El llibre Crítica visual del saber solitario reivindica tant l’estètica com la saviesa d’un cos cada vegada més malmès per les lògiques del capital. La intenció marcadament política d’aquest assaig ens convida a decidir què salvar i què condemnar del món que ha orientat els nostres coneixements. 

17h
Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
Presentació de publicacions del Programa «Trajectòries»
Participen: José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

Es presentaran les publicacions de les mostres dedicades a Xisco Mensua, 15.600 días, Teresa Cebrián, El largo viaje, Ana Teresa Ortega, Pasado y presente, la memoria y su construcción y Fuencisla Francés, Punto de fuga.

13h 
Centro Párraga i CENDEAC

Presentació del llibre-catàleg de l’artista Bene Bergado editat amb motiu de l’exposició “Persona”, comissariada per Manuel Oliveira en MUSAC, Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León i el Centro Párraga, Centro de Cultura Contemporáneas de la Región de Murcia. Participen: Bene Bergado, artista, Manuel Olveira, comissari de l’exposició i director de MUSAC i Sergio Porlán, coordinador de Centro Párraga i CENDEAC.

14h
Taller del Prado
Revista Enigma
Presenten: Enrique González Flores i Francisco Molina Montero, editors

Fundada l’any 2014, la revista Enigma, inspirada en la revista francesa Derrière le miroir, publicada durant diverses dècades per la Fundació Maeght, s’articula com un espai on els artistes deixen volar la seva creativitat.

15h
Instantes Gráficos
Artista en acció de Juan Carlos Romero
Participen: Hugo F. Romero, editor, Marcela Romer i Ana Longoni, investigadores

Presentació del llibre que reuneix les obres en paper pertinents a la col·lecció arte-blogarte, i que abarca totes les èpoques de l’artista conceptual argentí Juan Carlos Romero.

16h
Casa Velázquez y BonGah 
The Invisible Monument de Sara Kamalvand – Una colaboració entre España i Irán 
Participen: Sara Kamalvand, artista i arquitecta (artista en residència Casa de Velázquez 2019-2020), Mahmoud Bakhshi i Sonia Berger, editors 

The Invisible Monument de Sara Kamalvand, mostra com el procés d’una lectura anacrònica de Teheran a partir de les capes subterrànies d’una xarxa de rec abandonada. D’aquesta manera, es rebel·len la naturalesa i necessitats contemporànies d’aquest territori. De la mateixa manera i durant el seu any de residència a Madrid, l’artista està desenvolupant un projecte de canals subterranis de Madrid, que encara irriguen passivament la ciutat. 

17h
Raíña Lupa y Galería Rocio Santa Cruz
Guillotina de Lluís Hortalà
Participen: Pablo Juncadella, dissenyador i cofundador de Mucho, Lluís Hortalà, artista, i Oriol Fontdevila, comissari de l’exposició i autor del text del catàleg

Xerrada sobre Guillotina, el catàleg de l’artista Lluis Hortalà. Com en la seva obra, la presència de tècniques d’enquadernació clàssiques i modernes coexisteix en un intent d’explicar millor les peces en un entorn editorial.

18h 
Estudio Asia
Centellejos de Paisatge. Relació entre el real i l’irreal, a travès del paisatge: una visió xinesa.
Participen: Ren Bo, autora del fotolibro Nomadic Sight, i Jose Reinoso, editor.

A la presentació, l’autora discutirà sobre l’influència de les formes tradicionals de l’art xinès, com el paisatge amb tinta xinesa o la cal·ligrafia, a la fotografia contemporània. Ren Bo intentarà explicar com utilitza la fotografia i dos dels seus principals ingredients, el temps i l’espai, per llençar una mica de llum sobre aquesta qüestió. 

19h
No_Libros
Louise Bourgeois i maneres feministes de crear de Gabriela Barzaghi De Laurentiis
Presenta: Patricia Mayayo, investigadora

Quan pareixia difícil dir alguna cosa distinta sobre Bourgeois, Gabriela Barzaghi De Lautentiis ens sorprèn amb un llibre fora dels límits establerts. Com les gates de Baurgeois, s’aventura en un salt interpretatiu: davant la mirada despolititzada que tanca l’obra de sentits possibles, confiant-la a l’estret marc hermenèutic de la psicobiografia, l’autora ens proposa un apropament feminista i radicalment polític a l’artista.

FÒRUM ARCO 2020

Sublevar les formes | coordinat i moderat per Andrea Soto Calderón.
Organitzades per Andrea Soto Calderón, doctora en Filosofia, profesora d’Estètica i Teoria de l’Art

SESSIÓ 1
26 Febrer, 18.30-19.30hrs
Actes d’ edición
Pedro G. Romero i Nuria Enguita

SESSIÓ 2
27 Febrer, 18.30-19.30hrs
Els llenguatges de la performance
Joan Morey i Manuel Olveira Paz

SESSIÓ 3
28 Febrer, 18.30-19.30hrs
Economies del visible
Emmanuel Alloa i Max de Esteban

SESSIÓ 4
29 Febrer, 18.30-19.30hrs
Erràncies del cos
Cristina Lucas i Itziar Okariz

Suscríbete al newsletter ArtsLibris 

ArtsLibris in English
will be available shortly

Els continguts de ArtsLibris en català estaran disponibles en breu

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar el uso que haces de nuestro sitio web. Puedes autorizar el uso de todas las cookies pulsando el botón «Aceptar» o obtener más información sobre cómo configurarlas, o rechazar su uso.