ArtsLibris
ARCOmadrid - 2023

ArtsLibris a la vuitena edició a ARCOmadrid, presenta 67 expositors nacionals i internacionals, amb una notable presència d’editors iberoamericans procedents del Brasil, Mèxic, l’Equador i Portugal, a més d’una extensa programació cultural protagonitzada pels artistes i editors participants.

El nostre espai de presentacions i debats, Speakers’Corner, seguirà sumant la programació de les galeries participants a ARCOmadrid. D’aquesta manera, des d’ArtsLibris i ARCOmadrid, continuem incentivant el col·leccionisme a través de les publicacions d’artista, consolidant la nostra proposta un any més com un espai de reflexió i diàleg al voltant del lloc que ocupen les publicacions a la producció artística.

LLISTAT D'EXPOSITORS A ARTSLIBRIS ARCOMADRID 2023

42 Líneas Ediciones de Arte (Oviedo) · Akal, (Madrid) · Al-Tiba9 Contemporary Art, (Barcelona) · Alias Editorial, (Ciutat de Mèxic) · Ángela Bonadies & Juan José Olavarría, (Caracas/Madrid/Buenos Aires) · Animales de Lorca, (València) · Archive Books, (Berlin) · Art Architecture Design Research (AADR), (Baunach) · BASQUE.ART., (Euskadi) · Caja Negra, (Buenos Aires) · Caniche, (Madrid) · Carlos Pamies, (Barcelona) · Casa de Velázquez, (Madrid) · Casa Falconieri, (Cagliari) · CENDEAC, (Murcia) · Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, (València) · Chamo San, (Barcelona) · Comisura, (Madrid) · Consonni, (Bilbao) · Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, (València) · Contrafotografía, (Barcelona) · Eacheve, (Guayaquil) · Ediciones El Viso, (Madrid) · Ediciones Galería Miguel Marcos, (Barcelona) · Ediciones Vilaseco, (A Coruña) · Editorial Elvira, (Vigo) · EINA Edit, (Barcelona)El Disparate, (Madrid) · escriptum, (Valencia) · Fabrai Coats: Centre d’Art Contemporani, (Barcelona) · Familia Editions, (Río de Janeiro) · Fontanar Ediciones, (Segovia) · Fundació Vila Casas, (Barcelona) Fundación María José Jove, (A Coruña) · Heads Take Away, (Pamplona)Instantes Gráficos, (Buenos Aires) · IVAM, (València) · Karen Ghostlaw, (Newburgh) · L’Arengario Studio Bibliografico – Tonini Editore (Gussago)La CANC, (Terrassa) · La Capella, (Barcelona) · La Granja Estudio, (Madrid)La Maleta de Portbou, (Barcelona) · La Virreina Centre de la Imatge, (Barcelona) · MACBA, (Barcelona) · MACK, (Londres) · Metales Pesados, (Santiago de Chile) · Mia Martí, (Barcelona)· Miguel Mosquera, (A Coruña) · Muga, (Gijón) · Museo Helga de Alvear, (Càceres) · Ogami Press, (Madrid) · Ojos de Buey, (Barcelona) · Raíña Lupa, (Barcelona) · RESTORY, rare books for rare people, (Barcelona) · RocíoSantaCruz, (Barcelona) · RV Cultura e Arte, (Salvador de Bahía) · Sala Gaspar, (Barcelona) · Serie AL, (Barcelona) · Sud Sud, (Lisboa) · TBA21 | Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, (Madrid/Viena)· Tinta Invisible, (Barcelona) · Torres Rivas, (Madrid)  · Turner (Madrid) · Unika Books, (Madrid) Urucum, (Lisboa) Villanueva Editores, (Caracas) · Xavier Manrique, (Hospitalet)

SPEAKERS’ CORNER

Un espai dinàmic i flexible per a la discussió, difusió i intercanvi dels autors, editors i públic en general.
Aquest any tindrem programades al voltant de trenta presentacions i activitats que s’ubicaran a l’Speakers’ Corner.

PROGRAMACIÓ SPEAKERS’ CORNER

15:00 REVISTA Ñ – DIARIO CLARÍN
Amb: Diego Bianchi i Matilde Sánchez
Els cyborgs vénen marxant.
Ens visita un artista que, recollint materials residuals del nostre temps postindustrial, els dispara amb ironia -i no sense agressivitat- a l’Antropocè.

15:30 REVISTA Ñ – DIARIO CLARÍN
Amb: Tomás Saraceno i Matilde Sánchez
Construccions en altura.
Anem a un art que sintetitza sabers i els materialitza?

16:00 EINA EDIT
Presenta: Edicions recents de Regina Jiménez, Lola Lasurt, Andreu Balius, Asier Mendizábal.
Con: Regina Jiménez, Lola Lasurt, Jo Milne, Javier Fernández, Manuel Cirauqui.
Aquesta presentació abordarà, per una banda, la motivació del projecte EINA Edit, llançat recentment en un marc de pedagogia experimental i de comunitat creativa. De l’altra, l’esdeveniment servirà per desgranar, en companyia d’algunes artistes col·laboradores, els conceptes subjacents a les produccions en el marc de les pràctiques gràfiques contemporànies.

17:00 CASA DE VELÁZQUEZ
Presenta: Artifex Liber de Alba Lorente Hernández i Grand pas de Deux, Linea d’Argento i Midi la lune de Manu Blázquez.
Amb: Alba Lorente Hernández, Manu Blázquez i Fabienne Aguado, directora artística de la Casa de Velázquez.
El llibre d’artista ARTIFEX LIBER d’Alba Lorente Hernández desvela les metodologies destructives usades per crear les seves peces, mentre que en la seva publicació ELS QUADERNS DE s’amaga el contingut dels quaderns originals amb l’objectiu de tornar-los obra.

18:00 DIONISIO CAÑAS
Presentació performativa.

18.30 ANTÓN LAMAZARES
Presenta: Poemario, Tú: Sí que sabes corazón.
Recull de poemes editat per Sala Gaspar, inaugura la nova col·lecció Pocket.
Amb: Antón Lamazares i Moishan Gaspar.

19:00 CONSONNI
Presenta: Posmo.
Amb: Iván de la Nuez i Marta Peirano.
Com es pot sortir del país estant mort, quina ment malalta és capaç de forjar una broma així, com «tornar» legalment a la vida? Quan ets mort, què més et pot passar?

15:00 REVISTA Ñ – DIARIO CLARÍN
Presenta: Galería Diego Obligado.
Amb: Andrea Ostera i Matilde Sánchez.
Pesquisa d’un enigma tècnic
Fa anys que Andrea Ostera investiga com els atzars i l’evolució vertiginosa de les imatges fan mutar la fotografia. Presenta obres de Plantes, la sèrie més recent. El dogma imperiós és reciclar i reutilitzar?

16:00 EACHEVE
Presenta: 101 Arte Contemporáneo Ecuador Vol. I.
Amb: Eliana Hidalgo, directora de Eacheve, i Karina Skvirsky.
Aquesta publicació emprèn la revisió més àmplia de les pràctiques artístiques de l’actualitat a l’Equador.

16:30 EACHEVE
Presenta: Hasta que se vea.
Amb: Pepe Hanze.
Pepe Hanze unifica dues passions: la d’un suposat fotògraf amateur i la dels guaiaquilenys que surten tots els caps de setmana a jugar futbol de carrer per mitjà d’un assaig visual fotogràfic.

17:00 TBA21 | THYSSEN-BORNEMISZA ART CONTEMPORARY
Presenta: Promover la abundancia, entre el aceite y el agua – Presentación de          Futuros abundantes.
Amb: Daniela Zyman (comissària i co-editora) en conversa amb les artistes Laia Estruch, Regina de Miguel i Asunción Molinos Gordo.
Presentació de la nova publicació “Futurs Abundants” (Turner, 2023), que desplega les reflexions recollides a l’exposició homònima que s’exhibeix al C3A, Centre de Creació Contemporània d’Andalusia, Còrdova, fins al proper 5 de març.

18:00 BASQUE. ART.
Presenta: Presentació general del projecte BASQUE.ART. – Catàleg de publicacions recolzades per l’Àrea d’Arts Plàstiques i Visuals del Govern Basc.

19:00 ARTSY
Presenta: El auge del mercado de arte digital: las tendencias más rompedoras
Amb: Amada Maxwell, directora associada de nous negocis globals de Artsy

12:00 FONTANAR EDICIONES
Presenta: Cuadernos de cal / Realidades sin nombre.
Amb: Paco López, Javier Rubio Nomblot, Tomás Paredes, Antonio Sánchez García, Santiago Rodríguez del Hoyo i Manolo Oyonarte.
Singulars llibres d’artista realitzats per SRH des del 1989 fins a l’actualitat i editats per Fontanar Ediciones des del 2015. / El viatge d’un artista cap al propi art

13:00 VILLANUEVA EDITORES
Presenta: Arte Contemporáneo de Venezuela Vol. 2.
Amb: Francisco Raúl Villanueva.

14:00 REVISTA Ñ – DIARIO CLARÍN
Presenta: Galería Hache.
Amb: Florencia Bohtlingk.
Primera mirada con lo ya aprendido
En peus d’igualtat amb els habitants humans, el regne vegetal es trama a les grans teles de Bohtlingk per contribuir al laberint de referències Una volta al romanticisme després del conceptualisme?

15:00 ÁNGELA BONADIES & JUAN JOSÉ OLAVARRÍA
Presenta: En las entrañas de la bestia.
Amb: Yayo Aznar Almazán, Miguel Ángel G. Hernández i Ángela Bonadies.
En la recerca somiada d’una resposta al caos que domina la vida a la República Bolivariana socialista del segle XXI, A i J ens condueixen a una aventura a través de les entranyes de la bèstia jeràrquica i criminal. Passejarem per espais carceraris, pels caus del cabdill: figura elusiva que representa el poder autoritari i masclista característic d’una violenta cultura heroica.

15.30 SAGRARIO BERTI
Presenta: Fotografía Impresa en Venezuela.
Amb: Sagrario Berti.
Té com a objecte d’estudi l’inventari de llibres i impresos il·lustrats amb fotografies publicades a Veneçuela a partir del 1945 fins al present. La investigació intenta així traçar la història del llibre il·lustrat amb fotografies i la del fotollibre al país, a través de la interpretació dels nexes entre imatge, text, composició gràfica i editor; és a dir, la convivència d’aquestes disciplines als llibres.

16:00 INSTANTES GRÁFICOS
Presenta: Presentació de l’escola de llibres d’artista d’Instantes Gràfics i publicacions grupals i individuals de 2022 i 2023.
Amb: Carla Rey.

17:00 EDITORIAL ELVIRA
Presenta: Caosmos / A mirada Atlántica.
Amb: Alberto Avendaño, Antón Patiño, Manuel Rivas i Javier Romero.
Antón Patiño defineix a la perfecció la realitat amfíbia de Galícia a través de desenes de referents que han construït la nostra identitat des de les lletres, la pintura i el món audiovisual.

18:00 EXIT
Presenta: Arte Sonoro: una indisciplina.
Amb: José Iges, José Jiménez i Miguel Álvarez-Fernández.
Antón Patiño defineix a la perfecció la realitat amfíbia de Galícia a través de desenes de referents que han construït la nostra identitat des de les lletres, la pintura i el món audiovisual.

19:00 CENDEAC
Presenta: Habitar la imagen. Fotografía doméstica y poética de la resistencia en la posguerra de Mónica Alonso.
Amb: Mónica Alonso i Yayo Aznar.
Habitar la imatge s’aproxima a la creació i ús d’imatges –fonamentalment fotografies domèstiques– durant el franquisme, amb especial atenció a la comunitat republicana. Per això analitza centenars de fotografies domèstiques fruit d’un treball amb arxius personals i amb història oral.

12:00 HEADS TAKE AWAY
Presenta: Rápido REM.
Amb: Miguel Leache.
Darrere dels seus ulls es formen viatges, problemes, colors, converses sense sentit aparent. Una reacció cerebral que encara no està descrita fa que l’anunci de l’estació on el viatger s’ha de baixar sense ensurts. No sempre funciona ia vegades pots veure’n algun que desperta, mentre intenta reconèixer el paisatge pel qual el metro viatja ja a plena llum, molt lluny del seu destí.

13:00 FUNDACIÓN MARÍA JOSÉ JOVE
Presenta: Cuentos mestizos de Mercedes Azpilicueta.
Amb: Mercedes Azpilicueta, Manuel Segade i Susana González.
Contes mestissos revisa la trajectòria artística de Mercedes Azpilicueta des del 2015 fins a l’actualitat. La seva pràctica se sustenta en processos de recerca que exploren les qualitats afectives i la dimensió política de la comunicació a través del cos, la veu i el llenguatge.

14:00 CENDEAC
Presenta: Contra la publicidad. Arte y apropiación publicitaria en España en el siglo XXI de Ana García Alarcón.
Amb: Ana García Alarcón, Rogelio López Cuenca, Elo Vega, Jaime Brihuega i Noaz.
El llibre parteix de les relacions existents entre el binomi artpublicitat per analitzar-les en el marc de l’art espanyol actual.

15:00 EDITORIAL ELVIRA
Presenta: Bueno, Carallo, Bueno.
Amb: José Freixanes, Javier Romero i Alberto Avendaño.
Les intervencions/traduccions en japonès funcionen com un element més de la comunicació plàstica. La doble versió (gallec/castellà) ofereix al lector l’opció d’ampliar l’experiència estètica i textual.

16:00 BASQUE. ART. Ciclo de ponencias
Presenta: Presentacions de les publicacions recolzades per l’àrea d’Arts Plàstiques i Visuals del Govern Vasc incloses en el catàleg BASQUE.ART.
Amb: Les artistes responsables de dites publicacions.

12:00 FONTANAR EDICIONES
Presenta: Versos cruzados de Luis Moro.
Amb: Miguel Cereceda, Tomás Paredes, Antonio Sánchez i Luis Moro.
Pont entre art i literatura, encreuament intercontinental que reivindica l’invaluable llegat que constitueixen la paraula al poema i el traç imprès al paper.

13:00 EDITORIAL ELVIRA
Presenta: Centenario de Carlos Oroza.
Amb: Antón Patiño, Antón Lamazares, Menchu Lamas i Javier Romero.
Xerrada-col·loqui al voltant de la figura del poeta, de la seva obra i de la seva estreta relació amb l’art.

14:00 EL DISPARATE
Presenta: El Disparate.
Amb: Ignacio Navas.
Presentació dels llibres de l’editorial El Disparate.

Suscríbete al newsletter ArtsLibris 

ArtsLibris in English
will be available shortly

Els continguts de ArtsLibris en català estaran disponibles en breu

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar el uso que haces de nuestro sitio web. Puedes autorizar el uso de todas las cookies pulsando el botón «Aceptar» o obtener más información sobre cómo configurarlas, o rechazar su uso.