ArtsLibris en ARCOmadrid 2022

ArtsLibris tornarà a estar present aquest any a ARCOmadrid. En aquesta setena edició, presenta 55 expositors nacionals i internacionals, amb una presència notable d’editors procedents del Brasil, Mèxic i Portugal, a més d’una extensa programació cultural protagonitzada pels artistes i editors participants.

Aquest any per primera vegada, al nostre espai de presentacions i debats, Speakers’ Corner, se suma la programació de les galeries participants a ARCO. D’aquesta manera incentivem el col·leccionisme a través de les publicacions d’artista.

ArtsLibris s’ha consolidat com un espai de reflexió i diàleg al voltant del lloc que ocupen les publicacions a la producció artística.

PARTICIPANTS ARTSLIBRIS A ARCOmadrid 2022

42 lineas, (Oviedo) · 55SP, (São Paulo) · Akal, (Madrid) · Alias, (Ciudad de México) · Al-Tiba9 Contemporary Art, (Barcelona) · Àfriques Edicions, (Sant Cugat) · Animales de Lorca, (Valencia) · Art Architecture Design Research (AADR), (Baunach) · Bartlebooth, (Lugo / Madrid) · Blow up Press, (Varsovia) · CA Franches-Montagnes, (St-Brais) · Casa de Velázquez, (Madrid) · Caja Negra, (Buenos Aires) · CENDEAC, (Murcia) · Charco, (España / México) · Concreta, (Valencia) · Consonni, (Bilbao) · Consorci de Museus Valencians, (Valencia) · Contemporanea, (Lisboa) · Dalpine, (Madrid) · El Disparate, (Madrid) · estudioAsia, (Madrid) · Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani, (Barcelona) · Familia Editions, (Río de Janeiro) · FAW, (Vigo) · Fundación María José Jove, (A Coruña) · Hu Editions / Carmen Hurtado, (Barcelona) · Institut de Cultura de Barcelona. Ajuntament de Barcelona, (Barcelona) · Klosterfelde Edition, (Berlin) · La Aurora Ediciones, (Murcia) · La Capella, (Barcelona) · Laboratorio Creativo Vilaseco, (A Coruña) · La documental Edicions, (Valencia) · La Virreina Centre de la Imatge, (Barcelona) · LibrosArte, (Madrid) · Metales Pesados, (Santiago de Chile) · Mia Martí, (Sentmenat) · Muga, (Gijón) · Multistudios, (Barcelona) · Ogami Press, (Madrid) · PEZPLATA Ediciones, (Madrid) · Photovision, (Sevilla) · Puigfaura Edicions, (Sabadell) · Raiña Lupa, (Barcelona) · RocioSantaCruz, (Barcelona) · Rubén Barroso, (Sevilla) · RV Cultura e Arte, (Brasil) · Simetría Doméstica, (Buenos Aires) · TBA21 Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, (Viena/Madrid) · Temblores Publicaciones, (Ciudad de México) · The Green Parrot Editions, (Barcelona) · The Sea Urchins Container Artist Residence, (Alicante) · Tinta Invisible, (Barcelona) · Urucum, (Lisboa) · Ximena Pérez Grobet, (Barcelona / México) 

PROGRAMACIÓ
SPEAKERS' CORNER 2022

15:00
CONSONNI / CENTRO DE ARTE CONTEMPORÁNEO HUARTE
Presenta: No hay solistas. Huarte Arte Garaikideko Zentroaren Aldizkaria / Revista del Centro de Arte Contemporáneo Huarte.
Amb: Oskia Ugarte, Nerea de Diego, Maria Ozcoidi, Consonni.
No hay solistas és el nou projecte de revista cultural del Centre d’Art Contemporani Huarte que sorgeix com a extensió de la institució per compartir i desplegar reflexions, processos de treball i pràctiques de l’ecosistema plural i divers de què forma part.

16:00
CASA DE VELAZQUEZ
Presenta: Sinik. A Pillow Book (El límite de los sueños) de Cristina Gamón; Homo Indifferens à la Casa de Pablo Pérez Palacio; y Croma, de Mery Sales.
Amb: els tres artistes i Fabienne Aguado, directora artística de la Casa de Velázquez.
Cristina Gamón presenta un llibre format per dues parts, un relat que reflecteix els conflictes d’un artista indiferent en un context com la Casa, en gran part, una possibilitat col·lectiva i tres cartografies a base de transparències. El projecte de Pablo Pérez esdevé possible gràcies a la interrelació entre la hyperficció i la hyperrealidad. Croma, de Mery Sales és el primer llibre d’artista realitzat en el marc d’“Una altra vida en xarxa”, a la residència de la Casa de Velázquez 2021/2022.

17:00
LA DOCUMENTAL EDICIONS
Presenta: La Colección Sr. Velasco como archipiélago
Amb: Álvaro de los Ángeles (editor)
La Colección Sr. Velasco és una col·lecció de llibres on tots són diferents. És una anticol·lecció que recorda la manera com actua un arxipèlag amb les illes que el conformen: una relació entre els seus llibres o illes a partir del que els separa

18:00
LA VIRREINA CENTRE DE LA IMATGE
Presenta: El museo como proyecto editorial
Amb: Valentín Roma, director de La Virreina Centre de la Imatge
Un museu es pot transformar en editorial? Des de quins arguments i mitjançant quins continguts? Des del 2016 La Virreina Centre de la Imatge ha intentat sostenir un projecte d’edició independent al seu programa expositiu, que fos una línia de treball en si mateixa, amb les seves pròpies lògiques i tensions, no necessàriament en l’àmbit de l’art.

19:00
OGAMI PRESS
Presenta: Google Pattern -T he Rest is History. Chroma Art Prints, 2021
Amb: Juan Lara, julio Criado y Ira Lombardía
El projecte Chroma Art Prints d’Ira Lombardía suposa la combinació de tècniques tradicionals com el fotogravat – molt utilitzat durant el segle XIX i XX per a la reproducció de documentació artística en llibres i còpies – amb altres processos de reproducció mecànica molt habituals durant el segle XX com la serigrafia i finalment la interacció digital que permet que les peces siguin alterades pels usuaris. Les peces parteixen de l’apropiació de fitxers històrics, que són abnegats amb una taca serigràfica.

15:00
FABRA I COATS: CENTRE D’ART CONTEMPORANI
Presenta: Publicaciones de Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani
Amb: Joana Hurtado, directora de Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani, y Bendita Gloria, estudi de disseny.
Des del 2019, la nova direcció de Fabra i Coats planteja una línia editorial que sigui tan experimental i porosa com busca ser la institució. Sorgeixen així les publicacions d’artista Sucede cada dia, de Jordi Mitjà; Coses que les coses diuen, guarida per Latituds; The Late Estate Broomberg & Chanarin; i Una exposició veritable, de Martí Anson.

16:00
LA CAPELLA
Presenta: Makebelieve Neuromancer
Amb: Lucía C. Pino, artista, y David Armengol, director de La Capella (Barcelona)
Publicació sobre la instal·lació escultòrica immersiva que Lucía C. Pino va presentar a La Capella. Des del que és matèric, la proposta explora qüestions de transitorietat i la seva capacitat de formació d’altres maneres d’existència i subjectivitat, connectant així escultura i teoria queer.

17:00
EDITORIAL CONCRETA
Presenta: CONCRETA 18, El diálogo como restitución y reparación. Más allá de los objetos.
Amb: Laura Valles Vilchez, Tania Safura Adam, Hasan G. López Sanz y Lorenzo Sandoval.
Concreta 18 (tardor 2021) reflexiona sobre la restitució i la reparació del patrimoni africà en el context postcolonial. Un assumpte circumscrit al retorn d’objectes recollits o espoliats que sovint ignora la dimensió immaterial fora dels murs dels museus. 

18:00
TINTA INVISIBLE EDICIONS
Presentan: Yuxtaposiciones. Un juego de 576 páginas, 12 figuras, 9 colores.
Amb: Carlos Bunga, Manuel Guerrero, Paulo Miyada y Martí Guinovart.
Carlos Bunga proposa una juxtaposició de fulles de paper blanques encunyades i enquadernades, amb fulles soltes de diferents colors dins d’una caixa de fusta. El llibre objecte es converteix en un joc de geometria variable. Alhora en una obra d’art que és transformada cada vegada que l’espectador, actor o lector, obre i altera el lloc de les 9 fulles de colors.

19:00
BARTLEBOOTH
Presenta: Mutaciones en el espacio público, VVAA
Amb: Sören Meschede, gestor cultural i coeditor de l’obra, i Fran Quiroga, investigador, comissari i coeditor de l’obra. La pandèmia ha constrenyit obligatòriament a l’espai públic i aquest embat ha posat en evidència processos polítics que ja s’estaven anunciant a les darreres dècades: la normativització creixent de l’espai, la inequitat social, la desconfiança a l’altre, el desmantellament d’iniciatives públiques o comunitàries o l’ànsia per la immediatesa s’han desvetllat amb més cruesa en els darrers anys.  

12:00
FUNDACIÓN MARÍA JOSÉ JOVE
Presenta: Camiño Negro. Damián Ucieda.
Textos: Juan de Nieves, Iago Carro, Emilio Santiago Muiño y Leticia Gutiérrez Becker.
Amb: Susana González amb l’artista Damián Ucieda i Juan de Nieves, acompanya Laura Estevez, de Turner. Es presenta la línia editorial de la Fundació María José Jove, a més de llibres com Helmets, de June Crespo o els Premis Investigació i Assaig, aplicacions terapèutiques de l’art: Veus d’un lloc impossible de Diana Rangel i Remirando l’oblit, de Rebeca Zurru.

13:00
HU EDITIONS / CARMEN HURTADO
Presenten: Zenobia, Una habitació pròpia, Nomother, Torreblanca, La muntanya màgica, El sacrifici, L’ombra, El cos, Triada. Amb: Carmen Hurtado Pérez Inspirada a Ulises Carrión a “L’art nou de fer llibres”. HU editions permet a l’artista donar format de publicació als seus projectes. A partir d’escrits i imatges crea art experimental dins el cub blanc de l’espai temps dels llibres. La publicació pot ser: un viatge, un parèntesi, una deriva, una instal·lació, un full de sala, una obra que parteix de l’altra sense definició.

14:00
MIA MARTÍ
Presenten: Pintura dins dels llibres Imatges i Ciutats. Amb: Mia Martí Presentació dels llibres originals d’artista i els llibres d’edicions limitades i intervinguts a mà Ciutats i Imatges. El llibre passa de ser suport a ser lobra en si, acull la pintura al seu interior. Les seves pàgines són el llenç on es desplega la imatge, fotografia, dibuix i pintura.

15:00
PAUL-THOMAS HINKEL
Presenta: Watercolours – Aquarelle – Aquarelas
Amb: Klaus HINKEL. L’artista Klaus HINKEL, resident a Frigiliana, Andalusia, presenta el seu nou llibre Watercolours – Aquarelle – Aquarel·les, amb una selecció d’obres úniques i la seva manera molt particular de pintar aquarel·les. Amb una cura, variat i intens colorit a través de l’expressiu blau del sud. D’una manera molt particular i intuïtiva de pintar aquarel·les és com ressalta la peculiaritat d’aquest llibre ricament il·lustrat.

16:00
EDICIONES AKAL
Presenta: 50 años de arte a través de los libros. Arte contemporáneo y Estudios Visuales.
Amb: Miguel Ángel Hernández, escriptor, crític dart, Professor titular dHistòria de lArt i subdirector del Centre dEstudis Visuals de la Universitat de Múrcia); i Jesús Espino, Edicions Akal. Una trobada per conèixer l’evolució dels estudis artístics durant els darrers 50 anys a través del fons d’Ediciones Akal, des de les noves perspectives d’anàlisi de l’art contemporani i dels estudis visuals.

17:00
PHOTOVISION
Presenta: Luz de obra.
Amb: Olvido Muñoz Heras, autora.
És un llibre sobre la identitat de l?arquitecte espanyol de principis del s. XXI i la llum de la mirada. Cal·ligrafiat en tres idiomes: espanyol, anglès i japonès. Imprès en paper autocopiatiu bicolor. Enquadernació manual, sèrie numerada 250 exemplars. Ha rebut el Premi d’Edició Lázaro Galdiano 2021 a la categoria Llibres d’art.

18:00
DALPINE
Presenta: Terminal.
Amb: Enrique Fraga i Elisa Miralles. Terminal indaga en la deshumanització i l’aïllament que produeix l’estil de vida dels viatges de treball, protagonitzat per un selecte club de persones orgulloses de pertànyer-hi i que transiten constantment per una sèrie de llocs sense identitat. Les fotografies que componen aquest llibre recreen l’ambient d’ombres i llampades de color que il·luminen aquest trànsit.

19:00
LABORATORIO CREATIVO VILASECO
Presenta: Antonio Murado. Llibre dartista. Amb: Miriam Pérez, editora; Antonio Murado, artista; María De la Vega, autora dels textos; i Carolina Núñez, dissenyadora gràfica. Presentació de l’edició especial del llibre Antonio Murado. Un tiratge de 150 exemplars on les cobertes són llins pintats per l’artista gallec. Una reflexió a través d’un llibre d’artista, amb textos de la historiadora Maria de la Vega, que ens situa com a éssers humans davant d’un món dominat pels algorismes, tasques estandarditzades i programades alhora que ens apropa a l’univers de l’artista i als seus processos creatius.

12:00
CENDEAC
Presenta: Islarios de contemporaneidad. Anomia digital y crítica de perspectivas múltiples (Colección Ad hoc, 2021).
Amb: Pedro Medina, autor; Miguel Cereceda i Luis Francisco Pérez. La travessia que proposa aquest llibre busca submergir-se en allò digital per explicar la seva essència i la desorientació que ha provocat, amb l’objectiu de valorar els motius d’aquest malestar i descobrir costes de bona esperança. Aquest viatge té inici en una concepció del món continua, uniforme i homogènia, que es veu fragmentada en un paisatge d’imatges i simultaneïtats accelerat.

13:00
COMISURA Y MUGA
Presenta: Siempre van solos, los bichos.
Amb: Laura C. Vela i Suso Mourelo, autors. Sempre van sols, les bestioles és un relat híbrid sobre el que és diminut, el que és rar i el que està a punt de desaparèixer. A través de les fotografies de Laura C. Vela i les paraules de Suso Mourelo, els insectes parlen de la mateixa manera amb els estrats, les llegendes, els minúsculs éssers humans i les seves preocupacions.

14:00
CENDEAC
Presenta: Imposibilidad de la arquitectura. Intervenciones puntuales y lecturas críticas (Col·lecció Infraleves, 2021).
Amb: Andrés Carretero, autor; Fernando Castro; Fernando Quesada i Marta Ramos-Yzquierdo. (Im)possibilitat de l’arquitectura recull una selecció de textos, intervencions puntuals i lectures crítiques publicades entre el 2016 i el 2020 per Andrés Carretero. Testimonis d´una producció teòrica que es desplega des de l´exercici de l´arquitectura en un període de crisi, incert i precari, travessats per l´experiència generacional del moment polític viscut, la preocupació per l´estat del treball, l´oblit del passat recent i la memòria anti-nostàlgica dels futurs perduts.

15:00
SIMETRÍA DOMÉSTICA
Presenta: Colección libros únicos.
Amb: Estefania Papescu La col·lecció de llibres únics de l’editorial apareix com a manera de trencar el silenci. Mostra els primers esbossos, els primers experiments de l?artista. Trenca amb la solemnitat de mantenir-los en una vitrina i comença a fer circular els llibres d’artista per altres esferes.

16:00
BARTLEBOOTH
Presenta: 3. Atlas Menor 1: Disidencia Sexual, VVAA → Atlas Menor #1 Disidencia Sexual, VVAA
Amb: Ana Olmedo i Elena Águila, VenidaDevenida; Nucbeade, col·lectiu artístic; i Yera Moreno, filòsofa i investigadora. Mirar la cartografia des de les dissidències sexuals possibilita un procés de resignificació que parla en altres termes, tracta altres territoris i trenca amb els ideals hegemònics del cartogràfic. Busca trobar un potencial que permeti qüestionar, remoure i imaginar altres vivències possibles; donar compte del que és subjectiu i activar eines que denoten una voluntat política.

17:00
EL DISPARATE
Presenta: Varias publicaciones independientes.
Amb: Erika Achec, Ignacio Navas, Karina Morante, Laura C. Vela i Rocío Bueno. Una selecció acurada de publicacions independents i autoeditades en el marc de la fotografia contemporània.

18:00
PEZPLATA Ediciones
Presenta: Château-d’Eau. Poemas em tema e variações, de Ema M.
Amb: Ema M., autora i PhD Bellas Artes, Laura Lio, editora i artista plàstica Emília Ferreira, Directora del Museu d’Art Contemporani de Lisboa Javier Arnaldo, historiador de l’art i escriptor. Château-d’eau o Castell d’aigua és un terme francès que designa el mateix que en portuguès “mãe d’água” o cisterna en espanyol. És un lloc contenidor que permet recollir aigües naturals i conservar-les per a les èpoques de sequera. Aquesta expressió inspira l’artista en la creació d’aquest llibre amb un tiratge curt i una edició especial amb il·lustracions originals.

19:00
FAMILIA EDITIONS (Brasil)
Presenta: —EIS-ME AQUI. — HERE I AM.
Amb: Isabella Lenzi, comissària; Regina Parra, artista autora; i Maria Lago, editora. La idea d‟aquest llibre d‟artista sorgeix de les converses entre l‟artista Regina Parra il‟editora Maria Lago sobre la possibilitat de retratar la imatge de la dona a través de l‟evolució de la seva representació en les arts escèniques. El resultat inclou imatges pintades en oli especialment per a la publicació, que intercalen citacions als idiomes originals de les 12 obres seleccionades.

12:00
RUBÉN BARROSO / LAS CIERVAS
Presenta: Vida privada de un artista.
Amb: Rubén Barroso. Catàleg d’intimitats i privadesa d’un artista a l’edat mitjana que no té res a dir però que se li dóna molt bé dir-ho.

13:00
BARTLEBOOTH
Presenta: Diseño del medio, de Keller Easterlng.
Amb: Lucía Jalón, arquitecta i investigadora, i Andrés Jaque, arquitecte, comissari, i autor del pròleg. El disseny del medi desplega un possible repertori activista imbricat amb les contradiccions d’un realisme capitalista dominat per debats polaritzats. Recorre diferents escales de problemes planetaris que han estat la diana de debats ideològics des d’una banda i l’altra de l’espectre polític.

14:00
BLOW UP PRESS
Presenta: Object amnesic: a compost manifesto by Henrik Strömberg & Jens Soneryd
Amb: Grzegorz Kosmala Object amnesic: un manifest que lídia amb tòpics com a creixement i decadència, memòria i oblit, permanència i canvi. Explora com i quan l’escriptura i la fotografia es poden aplicar en oposició dels seus usos habituals, si també es poden implementar per desaprendre el que n’hem après.

15:00
KLOSTERFELDE EDITION
Presenta: Kasia Fudakowski, Continuouslessness Travel Edition, 2021
Amb: Alfons Klosterfelde Aquesta edició és la versió en miniatura de Continuouslessness, que va començar el 2011, amb tres panells delicadament elaborats que irradien una exuberant alegria a l’ornamentació. Kasia Fudakowski va trobar la inspiració per a aquestes obres a Polònia, el país dels seus avis. Tradicionalment, les persones han recol·lectat deixalles deixades per la indústria del metall i, d’acord amb els seus propis dissenys creatius, les han fet servir per construir les portes de les seves propietats.

Suscríbete al newsletter ArtsLibris 

ArtsLibris in English
will be available shortly

Els continguts de ArtsLibris en català estaran disponibles en breu

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar el uso que haces de nuestro sitio web. Puedes autorizar el uso de todas las cookies pulsando el botón «Aceptar» o obtener más información sobre cómo configurarlas, o rechazar su uso.