Missão francesa - André Penteado

Títol: Missão francesa.
Editorial: Editora Madalena.
Autor: André Penteado.
Ciutat de publicació: São Paulo.
Any de publicació: 2016.
Tamany: 23x22x2cm.
ISBN: 9788569557135.

45.00

Disponibilitat: En estoc

Després de l’èxit de Cabanagem (destacat en nombroses llistes de millors llibres fotogràfics del 2015), Missão Francesa és el segon llibre del projecte Rastros, traços e vestígios d’André Penteado.
En aquest projecte, André explora fotogràficament esdeveniments de la història del Brasil anteriors a la invenció de la fotografia, buscant crear imatges que ajudin a reflexionar sobre l’impacte que van tenir en l’esperit nacional.
Amb aquesta finalitat, fotografia els llocs on van ocórrer aquests fets i també objectes i persones que, d’alguna manera, hi tenen relació, com, per exemple, col·leccions i descendents dels participants del moment històric.
Rastros, traços e vestígios  no és un projecte documental, sinó que pretén discutir el procés mitjançant el qual s’actualitza el passat en el present, què és un document i com es creen i es perpetuen les narracions històriques.
“Missió francesa” és el nom amb què es va donar a conèixer el grup d’artistes francesos que va arribar a Rio de Janeiro el març de 1816, amb l’objectiu d’instituir al país l’ensenyament de les arts basat en el model de l’Acadèmia Francesa, fet que va conduir a la creació de l’Acadèmia Imperial de Belles Arts.
Fins al dia d’avui, no està clar si aquest grup va ser convidat pel rei o si va arribar a aquestes terres tot sol, però independentment d’aquest fet, el grup dirigit per Joachim Lebreton, amb noms com Taunay, Debret, Grandjean de Montigny i altres, va tenir un gran i durador impacte en la cultura nacional.
Dos-cents anys després de l’arribada del grup, en sis viatges a Rio de Janeiro al llarg de dos anys, André va fotografiar diversos llocs relacionats amb aquesta història, com ara: el Museu Nacional de Belles Arts, l’Escola de Belles Arts de la UFRJ, Cascatinha Taunay, Casa França Brasil, Museu D. João VI, Solar Grandjean de Montigny, l’Institut Històric i Geogràfic del Brasil. També representava descendents de Taunay i estudiants i professors de l’Escola de Belles Arts de la UFRJ.
De les més de deu mil fotografies que va fer, André va seleccionar vuitanta-cinc per produir un llibre en gran format, dividit en tres capítols, en què presenta la seva visió molt singular de les restes físiques i immaterials de la missió francesa.
El primer capítol del llibre està format per la reproducció fotogràfica d’una publicació de 1959 que contenia la carta de Lebreton adreçada al comte de Barca, datada el 12 de juny de 1816. En aquestes imatges, que també funcionen com a text al llibre i punt de partida per llegir, el cap de la missió detalla el seu projecte per a l’Acadèmia Imperial de Belles Arts.
La combinació única d’aquest document històric, les imatges de la realitat actual i els retrats fets per André Penteado, componen la força d’aquest llibre i ofereixen al lector una interpretació oberta d’aquest fet tan important de la història del Brasil.

Relacionados

Suscríbete al newsletter ArtsLibris 

ArtsLibris in English
will be available shortly

Els continguts de ArtsLibris en català estaran disponibles en breu

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar el uso que haces de nuestro sitio web. Puedes autorizar el uso de todas las cookies pulsando el botón «Aceptar» o obtener más información sobre cómo configurarlas, o rechazar su uso.